Associació de Farmàcies de Barcelona afb@afb.cat Tel. 93 323 24 22

www.lafarmaciaelcor.cat/blog/

La desfibril·lació a les farmàcies, present a Infarma

El Dr. Josep Brugada, president de l’Associació Barcelona Salut i exdirector de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha exposat durant a una conferència sobre la desfibril·lació des de les farmàcies celebrada a Infarma, que ha patrocinat Fedefarma, en què consisteix la mort sobtada, els factors de risc i com prevenir-la. Així mateix, ha explicat l’aportació que suposa la desfibril·lació pública com a mesura per salvar la vida de les persones que pateixen una mort sobtada.

En aquest marc, ha fet un repàs del projecte ‘La farmàcia, el cor del barri’ dins del programa científic ‘Barcelona, territori cardioprotegit’, impulsat per l’Associació Barcelona Salut que presideix, així com la Fundació Brugada i l’Associació de Farmàcies de Barcelona, i que compta amb el suport del Govern d’Espanya, l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut de la Generalitat, el Servei d’Emergències Mèdiques i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Els impulsors de la iniciativa treballen per cardioprotegir les farmàcies de tot l’Estat, i per assolir-ho també compten amb la col·laboració del Consejo General de Colegios de Farmacéuticos. Més enllà d’això, el projecte en la seva globalitat té com a objectiu instal·lar desfibril·ladors en altres espais públics, com comissaries de policia, estacions de metro o mercats.

El projecte té el seu origen en la iniciativa que va fer possible la cardioprotecció de tots els municipis de Girona, un projecte també impulsat pel Dr. Brugada que va comptar amb la col·laboració de la Diputació de Girona. A partir d’aquesta experiència, es va apostar per ampliar-la a Barcelona, amb la participació de les farmàcies. “Amb Antoni Torres, de FEFAC, es va apostar pel lema ‘la farmàcia, el cor del barri’, en la implantació del projecte”, ha assenyalat.

E Dr. Brugada ha destacat l’important paper de les oficines de farmàcia en la prevenció de la mort sobtada, que es materialitza amb el control i seguiment dels controls de risc (pes, pressió arterial, control de la diabetis, consell en deshabituació tabàquica, etc). També ha assenyalat la seva tasca en la millora del compliment terapèutic, en el consell per al compliment de la teràpia anticoagulant i en la identificació de pacients de risc.